Jak i czym rozpalać w kominku? Podpowiadamy
Jak i czym rozpalać w kominku? Podpowiadamy

Kominki w ostatnich latach cieszą się niesłabnącą popularnością. Są chętnie wybierane zarówno do nowo wybudowanych, jak i remontowanych domów. Kominki mogą stanowić główne źródło ogrzewania, jednak zdecydowanie częściej są uzupełnieniem podstawowego systemu grzewczego w budynku. Dla kogoś, kto dopiero rozpoczyna swoją przygodę z paleniem w kominku, cały proces rozpalania ognia może wydawać się skomplikowany. Wbrew pozorom nie jest to skomplikowane. Wystarczy pamiętać o kilku ważnych elementach. Podpowiadamy, jak prawidłowo rozpalać w kominku.

Rozpalanie kominka krok po kroku

Zarówno kominki tradycyjne, jak i nowoczesne wymagają określonych zasad prawidłowego użytkowania. Dzięki temu korzystanie z niego będzie bezpieczne, ekonomiczne i wydajne. Wystarczy poznać wszystkie kroki, jak dobrze rozpalić w kominku, aby cieszyć się pięknym widokiem żywego ognia, przyjemnym ciepłem i kojącymi odgłosami trzaskającego opału. Poznaj zasady palenia w kominku.

Prawidłowe palenie w kominku

Na samym początku należy wiedzieć, że rozpalanie stosu drewna we wnętrzu kominka powinno odbywać się przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Jest to ważne, ponieważ na początku, kiedy komin nie jest jeszcze dostatecznie rozgrzany, nie ma w nim cugu. W praktyce oznacza to, że powietrze potrzebne do spalania, nie dopływa. Trzeba je więc jakoś do środka dostarczyć. Właśnie w tym pomocne jest uchylenie drzwiczek. Jeżeli ich nie otworzymy, chwilę po rozpaleniu ogień zgaśnie, ponieważ zabraknie we wnętrzu tlenu.

Rozpalanie kominka drewnem „od góry”

W każdym kominku rozpalanie powinno się odbywać metodą od góry. Na czym to dokładnie polega? Na dnie komory kominka układamy naprzemiennie 2-4 warstw drewna. Ilość warstw uzależniona jest od wielkości komory. Warstwy powinny być ułożone w szachownicę, aby powietrze mogło swobodnie krążyć pomiędzy drewnem. Drewno układamy od najgrubszych (na samym dole) do najcieńszych kawałków. Na górze układamy rozpałkę, czyli kilka bardzo cienkich drewienek, od których zacznie się rozpalanie. Dlaczego nie powinno się stosować znanej metody „od dołu”? W takiej kombinacji wnętrze kominka i komin rozgrzewają się wolniej, a drewno spala się w niskiej temperaturze. To sprzyja zasmoleniu szyb kominka, osadzaniu się sadzy w kominie czy powstawaniu wykwitów na ścianach.

Dokładanie drewna

Kiedy wiemy już, jak rozpalać w kominku, warto wiedzieć, jak prawidłowo dokładać drewna. Po pierwsze drzwiczki należy otwierać powoli. Dzięki temu następuje wyrównanie ciśnienia z komory spalania z ciśnieniem na zewnątrz kominka. Zbyt szybkie otwarcie może skutkować wyrzutem dymu do pomieszczenia. Aby palić w kominku ekonomicznie, lepiej dokładać mniejsze porcje, ale częściej niż za dużo na raz. Zbyt duża ilość kawałków drewna może zdusić ogień i doprowadzić do niepełnego spalania. To jeden z głównych powodów, dlaczego szyby w kominku są brudne.

czym rozpalać w kominku

Czym rozpalić w kominku?

Niezależnie od tego, jak często będziemy palić ogień, powinniśmy wiedzieć, czym rozpalać w kominku. Dla nowicjuszy ta kwestia może nie być taka oczywista. Istnieją przecież różne restrykcje czy zalecenia dotyczące tego jak palić w kominku. Dodatkowo na rynku dostępne są różne kominki. To wszystko ma wpływ na to, czym rozpalić w kominku ogień.

Różne rodzaje drewna

Drewno to niewątpliwie jeden z najlepszych i najchętniej wybieranych sposobów ogrzewania. Jakie drewno do kominka jest najlepsze? Warto wiedzieć, że drewno drewnu nie jest równe. Poszczególne drzewa różnią się od siebie wieloma cechami, dlatego nie każde nadaje się na opał. Do kominka najlepiej sprawdzą się drzewa liściaste. Mają wysoką kaloryczność, dają więcej ciepła i dłużej się palą. Dobrym wyborem może być grab, buk, brzoza, dąb, akacja czy drzewa owocowe. Nie zaleca się natomiast używania drewna z drzew iglastych. Mimo że mają one wyższą kaloryczność, to szybciej się spalają. Przez co są mniej wydajne. Dodatkowo mają dużo żywicy, która może osadzać się we wnętrzu komory i przewodzie kominowym. Drewno z drzew iglastych mocno strzela i bardziej się dymi.

Na co jeszcze zwrócić uwagę?

Sam wybór drewna to nie wszystko. Powinno ono spełniać określone cechy. Przede wszystkim drewno nie może być wilgotne (maksymalnie 20% wilgotności). Najlepsze są drzewa sezonowane, czyli takie, które przez co najmniej kilka miesięcy, a najlepiej kilka lat przechowywane są w suchym, przewiewnym miejscu. Im bardziej suche drewno, tym lepiej się pali. Dla porównania warto wiedzieć, że świeżo ścięte drzewo ma wilgotność na poziomie 50-70%. Dodatkowo warto jeszcze zwrócić uwagę na ilość kory. Kora nie jest pożądana, ponieważ zawiera zanieczyszczenia i gorzej się pali. Najmniej kory ma buk i grab.

Alternatywa dla drewna

Zastanawiasz się, jak jeszcze rozpalić kominek? Możesz zdecydować się na pellet lub brykiet drzewny. Oba materiały są ekologiczne i nadają się do palenia w kominku. Możesz także wybrać kominek gazowy. Wszystko uzależnione jest od upodobań i możliwości. Przykładowo drewno wymaga miejsca na jego składowanie.

Jak efektywnie palić w kominku? Nasze wskazówki

Co jeszcze można zrobić, aby efektywnie palić w kominku? Kupować drewno u sprawdzonych dostawców. Dzięki temu będziemy mieć pewność, że drewno jest suche i dobrej jakości. Należy pamiętać o używaniu odpowiedniej rozpałki. Zastępowanie jej gazetami to zły pomysł. Zawierają one metale ciężkie. Na sam koniec należy pamiętać o systematycznych przeglądach całej instalacji kominkowej.

Zaloguj się
Nie pamiętasz hasła? Zarejestruj się
Darmowa dostawa
Darmowa dostawa (Raben) już od 150,00 zł.
do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Logo Tpay
Sklep internetowy Shoper.pl